version française
U bent hier:  Home  »  Pragmatische en praktische oplossingen voor problematieken rond KMWT

Evenementen

Evenementdetail

28-04-2015 te Kontich
Pragmatische en praktische oplossingen voor problematieken rond KMWT

 

Infosessie


Op 28 april organiseren Universiteit Gent en Tecnolec met de steun van het Agentschap Ondernemen een infosessie in het kader van het NIB-project Windkracht 13, voor geïnteresseerden in kleine en middelgrote windturbines (KMWT).

Door de afwezigheid van een eenduidige beleidsaanpak inzake het plaatsen van middelgrote windturbines in Vlaanderen, zijn KMWT vandaag slechts in zeer beperkte mate vertegenwoordigd in het Vlaams energielandschap. Gemeentebesturen zijn bevoegd voor het vergunnen van KMWT, maar kunnen de visuele impact en de inpasbaarheid ervan moeilijk inschatten. Dit struikelblok kan omzeild worden door de impact aan te tonen met virtuele simulaties van potentiële inplantingslocatie(s). Het onderscheid tussen KMWT en grote windturbines kan op deze manier duidelijk in beeld worden gebracht.

Bovendien heerst er ook wantrouwen en onwetendheid over de rentabiliteit van KMWT in het algemeen. Door het onvolgroeide karakter van de markt, is de kans reëel dat er geopteerd wordt voor een onrendabel systeem of een gebrekkig product, ondanks het feit dat er rendabele en performante KMWT beschikbaar zijn.

Deze sessie is gewijd aan pragmatische en praktische methodes die oplossingen en raad bieden voor bovenstaande problematiek. Enerzijds zullen enkele virtuele tools worden voorgesteld. Het bedrijf ROM3D stelt hun Win3D software voor en Bosch en Van Rijn, Connect en VIA Drupsteen stellen hun Windmolenplanner voor. Beide tools bieden innovatieve oplossingen voor het visualiseren van KMWT op een realistische manier. Anderzijds komt een checklist aan bod die kan gebruikt worden om de kwaliteit en conformiteit van KMWT na te gaan en bovendien ook de geschiktheid van potentiële inplantingslocatie.

Het project Windkracht 13 is gericht op het openbreken van de markt voor kleine en middelgrote windturbines, en maakt deel uit van een oproep in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid. De economische pijler van het NIB focust op de ‘Fabriek van de Toekomst’ als het knooppunt van het nieuwe productiviteitsoffensief.

Van harte welkom!

 

Programma:
13u30-14u00: Ontvangst met broodjes
14u00-14u30: voorstelling software tool ‘Win3D’ – firma ROM3D
14u30-15u00: voorstelling software ‘Windmolenplanner’ – Bosch en Van Rijn, Connect en VIA Drupsteen
15u00-15u15: pauze
15u15-16u15: voorstelling checklist voor KMWTs - Karel Van Wyngene & Samuel Van Ackere, UGent
16u15-17u00: netwerkmoment met sprekers en deelnemers

Website door Analyz-it |  Inhoud door Volta Org |  Login